Luchtvochtigheid

 

Overige pagina's

- Vochtige kruipruimte

Vochtige kruipruimte, mensen die een woning bezitten zullen vele uren van hun vrije tijd besteden aan onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van kozijnen, buitenmuren opnieuw voegen, nieuw straatwerk aanleggen, muren krijgen stucwerk en het huis isoleren (energie besparing). Toch wordt deze ruimte vaak over het hoofd gezien wanneer men de woning onderhoud. Helaas, omdat een slecht onderhouden kruipruimte grote gevolgen kan hebben.

De meeste huizen in Nederland bezitten een kruipruimte. De ruimte wordt in het begin vaak bezocht om bijvoorbeeld een snoer te trekken. Daarna blijft het ‘onbewoond’ en blijft het luik jaren gesloten. Heel begrijpelijk, maar toch is het aan te raden om te kiezen voor een andere aanpak. Dit houdt in dat je minimaal een keer per jaar deze ruimte inspecteert. Hoe is de stand van het grondwater, is er sprake van schimmelvorming, loopt er ongedierte rond? Indien een van de genoemde klachten aanwezig is, kan daar meteen op gereageerd worden. Het is essentieel dat een probleem zo snel mogelijk verholpen wordt.

Een vochtige kruipruimte kan leiden tot een aantal problemen. Het leidingwerk onder de woning kan aangetast raken (corrosie tot gevolg), er kunnen schimmels ontstaan (vieze en muffe geur), ongedierte (o.a. muggen) en het vocht zal optrekken naar boven. Bij dit laatst genoemde ondervindt u vochtplekken op de muren en kan eventueel het vloerwerk worden aangetast. Allemaal zaken die je zoveel mogelijk wilt voorkomen.

Er bestaan verschillende actiepunten die u kunt doen om vocht, oftewel een hoge luchtvochtigheid, in de kruipruimte te voorkomen.

  • de bodemafsluiten (met een grondzeil)
  • goede ventilatie aanbrengen
  • aanwezige ventilatieroosters vrij houden van vuil en spinnenwebben
  • een goede isolatie
  • onderkant van de vloer (begane grond) isoleren

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er vocht kan ophopen in een kruipruimte. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen en het vervolgens op te lossen. Doe je er niets aan, stapelen de problemen zich op en kost het je uiteindelijk veel tijd, geld en overlast. Meer informatie over vochtproblemen en de kruipruimte vind je hier.