Luchtvochtigheid

 

Overige pagina's

- Vochtige kruipruimte

Luchtontvochtiger

Een ontvochtiger of luchtontvochtiger wordt gebruikt om vochtige lucht in een ruimte of woning op te zuigen, om deze lucht vervolgens te filteren. Zo wordt een ontvochtiger voornamelijk gebruikt in vochtige ruimtes, zoals nieuwbouwwoningen die verbouwd worden en te maken hebben met overtollig vocht in de muren.

Door de vochtige lucht in een ruimte te filteren met behulp van een luchtontvochtiger, blijven vuiltjes en stofdeeltjes in de ontvochtiger achter. Daarnaast wordt de lucht gekoeld in de ontvochtiger, waardoor het vocht uit de lucht gecondenseerd wordt. Hierdoor wordt de lucht in de betreffende ruimte droger en heb je geen last meer van een te hoge luchtvochtigheid.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger werkt als volgt. De vochtdeeltjes in de lucht van de ruimte waar de luchtontvochtiger staat, hechten zich vanzelf aan het koude oppervlak van de verdamper. Vervolgens worden de vochtdeeltjes opgevangen in een lekbak, die onder de verdamper van de luchtontvochtiger zit. Als de lekbak van de ontvochtiger vol is, kan de bak handmatig geleegd worden. Daarnaast zijn er tevens luchtontvochtigers verkrijgbaar die aan de afvoerleiding aangesloten kunnen worden, waardoor je de lekbak van de ontvochtiger nooit hoeft te legen. En omdat de meeste kwalitatief hoogwaardige ontvochtigers een vochtsensor bevatten, weet de ontvochtiger vanzelf wanneer de luchtvochtigheid te hoog is en wanneer het apparaat weer ingeschakeld dient te worden.

De voordelen van een luchtontvochtiger

Een groot voordeel van een luchtontvochtiger, is het feit dat een luchtontvochtiger de luchtvochtigheid in een ruimte gemakkelijk kan laten dalen. Heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld omdat je aan het verbouwen bent, dan is een luchtontvochtiger een prettig apparaat om deze luchtvochtigheid te laten dalen. Daarnaast maakt een luchtontvochtiger nauwelijks lawaai, waardoor je geen last hebt van het apparaat.

De nadelen van een luchtontvochtiger

Een nadeel van een luchtontvochtiger is het feit dat je deze aan dient te schaffen of dient te huren voor gebruik. De meeste mensen hebben geen luchtontvochtiger in huis, dus om deze te gebruiken dient men geld te investeren in de aankoop of huur van het apparaat. Daarnaast dient de luchtontvochtiger bij gebruik regelmatig onderhouden te worden. Doe je dit niet, dan zorgen de stofdeeltjes en vuiltjes in de ontvochtiger ervoor dat er een muffe, vieze lucht in de ruimte gaat hangen. Met deze nadelen dien je dan ook rekening te houden bij het aanschaffen en het gebruiken van een ontvochtiger.

Waar moet ik op letten bij aanschaf luchtontvochtiger?

Er zijn enkele zaken waar je op dient te letten bij het kopen van een ontvochtiger. Dit betreft de volgende zaken:
1. Het energieverbruik van de ontvochtiger.
2. De mate waarin de ontvochtiger gemakkelijk verplaatst kan worden. Zeker als je de ontvochtiger in meerdere ruimtes van je huis wil gebruiken, is dit een belangrijk punt.
3. De mate waarin de ontvochtiger gemakkelijk geleegd en gereinigd kan worden (indien de ontvochtiger niet aangesloten kan worden op de afvoerleiding).
4. De capaciteit van de luchtontvochtiger (de hoeveelheid water die de ontvochtiger uit de lucht kan halen in een bepaalde periode).

Voor tips over het verlagen van de luchtvochtigheid in huis zie onze tips en adviezen pagina.